J. NAGY: Predaj emisií na Slovensku nebol nikdy tak transparentný ako teraz

16.12.2011 Celý región

Bratislava 16. decembra (TASR) - Predaj emisií na Slovensku nebol nikdy tak transparentný, ako je teraz. Odkázal to dnes šéf rezortu životného prostredia József Nagy (Most-Híd) predstaviteľom opozičnej SNS.

Podpredseda národniarov Andrej Danko dnes vyzval Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO), aby preveril obstarávanie na poskytnutie poradenských služieb Ministerstvu životného prostredia (MŽP) SR pri predaji emisií. Danko vedeniu rezortu vyčítal, že vyber poradenskej firmy prebehol bez elektronickej aukcie. Víťaz obstarávania Carbon Redux navyše podľa neho sídli v rodinnej zástavbe v Prahe, pričom predmet svojho podnikania zmenil iba 2. augusta.

Rezort však obvinenia SNS odmieta a tvrdí, že výber prešiel riadnym verejným obstarávaním. Do súťaže sa malo prihlásiť päť firiem, pričom tri splnili výberové kritériá. \"O víťazovi rozhodla cena, ktorú si spoločnosť uplatní ako odmenu v prípade úspešného predaja. Forma odmeny je len \'success fee\', t.j vysúťažené (najnižšie) percento z predaja emisných kvót po uskutočnení obchodu bez nároku na úhradu nákladov na akúkoľvek odmenu, ak sa obchod neuskutoční,\" podotkla hovorkyňa envirorezortu Beatrice Hudáková. Dodala, že výsledok súťaže akceptoval každý účastník a neboli voči nemu uplatnené žiadane revízne postupy.

Náplňou práce poradcu bude podľa nej nájsť kupca, osloviť ho, zaštítiť svojím odborným menom a renomé SR, konzultovať pri príprave kúpnej zmluvy a pri príprave Zelenej investičnej schémy. \"Expertný tím tejto spoločnosti sprostredkoval za roky 2008 až 2010 obchod so 75,5 miliónom emisných kvót... Medzi jeho členmi sú bývalý minister životného prostredia ČR či ekonóm Svetovej banky,\" poukázala Hudáková.
 

Vyberte región